Ga naar main content

Veel van onze gebruikers slikken Ovovital calcium om hun botten en gewrichten in topconditie te houden. Het eerste waaraan de gebruikers van Ovovital vaak merken dat het werkt is aan hun haar en nagels. De nagels worden sterker en het haar wordt voller. In dit artikel gaan we dieper in op deze bijzondere en positieve ‘bijwerking’ van Ovovital.

Om het mechanisme achter deze bijwerking te begrijpen moeten we weten welke stoffen, behalve Calcium, er nog meer in Ovovital eierschalen zitten en welke rol eiwitten spelen bij de vorming van collageen.

Eiwitten

Eiwitten bestaan uit combinaties van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die onder andere gebruikt worden voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten . Er zijn 22 fundamentele aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Deze aminozuren zijn te verdelen in drie categorieën:

  1. Essentiële aminozuren. Deze kan je lichaam niet aanmaken en moet je uit je voeding halen.
  2. Semi-essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren waar je lichaam soms niet voldoende van aanmaakt om in je behoefte te voorzien, bijvoorbeeld bij een medische aandoening of na zware belasting zoals sporten.
  3. Niet-essentiële aminozuren. Deze maakt het lichaam zelf aan.

Zitten er eiwitten in Ovovital?

Hoewel het overgrote deel van eierschalen uit mineralen bestaan bevat Ovovital nog een veelheid aan andere stoffen waaronder belangrijke aminozuren:

  • Eiwitten (aminozuren): Alanine, Arginine, Asparaginezuur, Fenylalanine, Glutaminezuur, Glycine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Serine, Treonine, Tyrosine, Valine,
  • Mineralen: Calcium, Fosfor, Kalium, Natrium en Magnesium;
  • Micro-elementen (ook wel sporenelementen): Chroom, Jodium, Kobalt, Koper, Lithium, Mangaan, Molybdeen, Selenium, Strontium, Vanadium, IJzer en Zink;
  • Vitamine D3, Calcitonine en groeifactoren

Een eierschaal is in feite een natuurlijk Calcium-mineralen-eiwit complex. In een schema ziet dat er als volgt uit:

Ovovital is meer dan de som der delen

Wat dit complex uniek maakt zijn de natuurlijke verbindingen en de eigenschappen van de stoffen die aanwezig zijn. De combinatie als geheel heeft betere eigenschappen dan de afzonderlijke onderdelen.

  1. De verbinding van het eiwit aan de mineralen (waaronder dus het Calcium) en sporenelementen zorgt voor een betere opname in ons darmkanaal. Zo komt er meer calcium in ons lichaam. Dit heet “biologische beschikbaarheid”*. Door deze eiwit verbinding heeft Ovovital heeft een aangetoonde hogere biologische beschikbaarheid dan bijvoorbeeld calciumcarbonaat.
  2. Mineralen, eiwitten (aminozuren) en sporenelementen zijn belangrijke bouwstenen voor onze botten, gewrichten en kraakbeen.

Over de opname van Calcium, Magnesium en Vitamine D3 en alle andere mineralen is al veel geschreven. Daarom richten we ons nu specifiek op de eiwitten en aminozuren in Ovovital.

Ovovital eierschalen bevatten 15 van de 22 fundamentele aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Van deze 15 aminozuren behoren er 8 tot de eerste groep van 9 essentiële aminozuren (zie eiwitten). Eierschalen zijn daardoor een zeer waardevolle voedingsbron voor collageen.

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen lijmvormend structuur eiwit** dat we zelf aanmaken uit aminozuren. Het is een fundamentele bouwsteen en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. 30% van ons lichaam bestaat uit collageen.

Welke soorten collageen zijn er?

Tot nog toe heeft men zo’n 30 soorten collageen aangetoond. Hieronder staat waar we de vijf bekendste collageen typen aantreffen in ons lichaam:

• Type I: huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, fascie, bloedvaten, nagels.
• Type II: kraakbeen en tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp, luchtpijpvertakking.
• Type III: huid, synovia, bloedvaten, snelgroeiende weefsels bij wondherstel, maar wordt daarna grotendeels vervangen door type I.
• Type IV: het basale membraan: filtratiemembranen en capillairen.
• Type V: celmembranen, haren en placenta.

Collageen en veroudering

Door ouderdom gaat de productie van ons collageen langzaam achteruit. UV straling, roken en suiker hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van collageen. Na verloop van tijd raken collageen vezels beschadigd en verliezen hun dikte en elasticiteit. Dat is een natuurlijk verouderingsproces. We worden daardoor minder flexibel, de gewrichten gaan achteruit en onze huid wordt slapper.

Collageen wordt daarom veel in de cosmetica toegepast om de huid elastisch te houden en veroudering tegen te gaan. Collageen zit in onze botten, gewrichten, pezen, huid, haren, nagels etc. De beste manier om je botten en gewrichten in topconditie te houden is om te blijven bewegen en elke dag te stretchen.

Ovovital en collageen

90% van het collageen in ons lichaam bestaat uit collageen type I & type II. Collageen is dus een belangrijk eiwit en bestaat hoofdzakelijk uit Glycine en Proline en twee afgeleiden daarvan***.

Ovovital bevat beide belangrijke ‘collageen’ aminozuren, Glycine en Lycine en wordt daarom niet alleen in de botten en gewrichten opgenomen maar in alle weefsels die bestaan uit collageen. Het haar, de nagels en de huid hebben er dus inderdaad ook baat bij.

Het is daarom verstandig om de collageenproductie te helpen met Ovovital.
Zo blijft u niet alleen langer op de been maar ziet u er ook jonger uit.

 

*Biologische beschikbaarheid
Biologische beschikbaarheid, vaak afgekort tot biobeschikbaarheid of F, is een farmaceutische term die aangeeft in welke mate de werkzame stoffen van een middel beschikbaar komen op de bedoelde plek.
De hoogte van de biologische beschikbaarheid van werkzame stoffen is afhankelijk van het soort, de bereiding, de stofwisseling van de patient en de toedieningsvorm. De biologische beschikbaarheid kan onder andere afnemen door een inefficiënte wijze van inname, wisselwerking met voedsel, voortijdige uitscheiding via het maag-darmkanaal of afbraak door de lever. Middelen die intraveneus (in een ader) worden toegediend hebben dus per definitie een biologische beschikbaarheid van 100%.

** Collageen vezel
Collageen vezel is sterk en elastisch en bestaat uit een drievoudige helix van alfaketens van 19 aminozuren.

 

*** Hydroxiproline en Hydroxylysine
Hydroxiproline en Hydroxylysine zijn afgeleiden van respectievelijk prolyne en lysine. Voor beide afgeleiden is Vitamine C nodig als katalysator of hulpmolecuul. Vitamine C is dus erg belangrijk bij het vormen van eiwitten.

Over de schrijver

Ivan Pakan

Industrieel ontwerper uit Delft. Stond samen met zijn vader, Dr. Igor Pakan, aan de wieg van Ovovital. Productontwikkelaar in hart en nieren. Geïnteresseerd in gezondheid en voeding in en in het bijzonder de rol van mineralen en eiwitten bij osteoporose en artrose.

Ervaar het zelf

Met Ovovital komt u verder

Je bent nooit te oud om weer in beweging te komen. Natuurlijk met Ovovital. Na 6 tot 8 weken merkt u vanzelf het verschil. 

Welkom bij Ovovital

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring

Back to top